A SaaS leszállt

A 2020-21-es szezonban agyonhasznált diszrupció kifejezés új értelmet nyert, amikor 2022 novemberében publikusan is elérhetővé vált a ChatGPT. Nemcsak a befektetők, hanem a laikusok (retail (kis)kereskedők) fantáziája is meglódult, számos részvény boomja azóta is tart. Triviális következtetés, hogy a videókártyákat gyártó NVDIA haszonélvezője lesz ennek a forradalomnak, miként a szoftvereibe a Chat programot beépítő Microsoft is, de a gondolatkísérlet itt sokaknál megállt, és eddig keveseket érdekelt, mely cégeket teheti tönkre a ki tudja hányadik ipari forradalom.

De kezdjük az elején, mi ez a sas vagy pontosabban Saas?

A SaaS a Software as a Service” rövidítése, amely a szoftveralkalmazások internetes szállításának modellje. Korábban, ha egy bizonyos szoftvert akartunk használni, megvásároltuk azt, majd telepítettük gépünkre, szaknyelven szólva kliens oldalon futott a program. A SaaS-alkalmazások (szoftverek) viszont szerveroldalon futnak, méretgazdaságosak, az adatok nem csak a saját gépemen érhetőek el, hanem bárhonnan, bárki, bármikor hozzáférhet. Az üzleti területen mozgó-dolgozó kedves olvasók bizonyosan találkoztak már a Salesforce CRM-szoftverével, vagy a Microsoft Office webes verziójával, de ilyen a WIX weboldalkészítő is, amivel pillanatok alatt “összelegózhatunk” egy vállalati weboldalt.

Miért van végveszélyben, a kihalás szélén a SaaS?

Egy hárombetűs ragadozó sodorhatja veszélybe, név szerint az LLM-ek (Large Language Models). Barátkozzunk ezzel a rövidítéssel, ugyanis pár évig ez fog a csapból is folyni.

nagy nyelvi modell(ek) a mesterséges intelligencia (AI) egyik fajtája, amely mélytanulási technikákat használ az emberhez hasonló nyelv létrehozására. Ezeket a modelleket hatalmas mennyiségű szöveges adaton, például könyveken, cikkeken és webhelyeken “képezték” ki, hogy megtanulják a nyelvi mintákat és szerkezeteket.

Egy nagy nyelvi modell betanítási folyamata során a rendszer megpróbálja megtippelni a következő szót, az azt megelőzőek ismeretében. Ezek a neurális hálózatok mesterséges neuronok több rétegéből állnak, amelyek egymással kapcsolatban vannak, és képesek megtanulni és azonosítani az adatokban rejlő mintázatokat. Ahogy az adatokat a neurális hálózaton feldolgozzák, a neuronok súlya módosul a modell pontosságának javítása érdekében.

Az eseményeket csak felszínesen követők számára röviden, a GPT-4 az OpenAI által kifejlesztett, GPT-architektúrán alapuló, legfejlettebb mesterséges intelligenciája a cikk megjelenésekor. Ennek a nagy nyelvi modellnek (LLM), több tucat újonnan kialakult képessége van (emergent capabilities).

Az LLM-ek paraméterszámuk növekedésével párhuzamosan, váratlanul (nem előrejelezhető módon) új képességek birtokába kerülnek. Az LLM-eket nem tanítják meg közvetlenül ezekre, ilyen lehet az alapvető elemi matematika, a kérdések megválaszolása, szövegrészek összegzése és még sok más, amit az LLM-ek egyszerűen a természetes nyelv megfigyelésével sajátítanak el. Nézzük a jelenleg legfontosabb képességét a kódolást: ez már a GPT 3.5-nél is megjelent (ChatGPT), de a GPT-4 -el vált igazán fenyegetővé a SaaS-szektor számára. Ez a verzió már önkritikára is képes, a modell a saját kódját elemezve akár saját hibáit is képes javítani.

Greg Brockman (az OpenAI elnöke) úgy demonstrálta a GPT-4 képességeit, hogy egy szalvétára skiccelt fel egy weboldaltervet, amit az AI működőképes weboldallá alakított kevesebb mint 15 másodperc alatt.

Forrás: Twitter

A képzelet és a lehetőségek tárháza szinte végtelen, a weboldal készítése az alap, de mobil appokat is fejleszthet vagy bármilyen egyedi szoftvert képes megvalósítani az AI, kellően jó specifikáció birtokában. A modell bőven meghaladja egy átlagos programozó képességeit, sőt az OpeanAI szerint a top 10 százalékba tartozna, ha élő ember lenne. A Github Copilot X-en keresztül havi 10 dollárért korlátlan hozzáférést kapunk, így ez nem lehet belépési korlát.

Bár csak pár hónapja elérhető a ChatGPT, de a Githubra (A GitHub a programozók által használt platform, ahol a közösen dolgozhatnak programjaikon.) publikált kódok 41 százalékát már ez a modell írta az elmúlt hónapban, a Stability AI CEO-ja, Emad Mostaque szerint.

„Ez sokkal nagyobb diszrupciót hoz, mint a világjárvány”

– mondta Mostaque a hallgatóságnak egy Goldman Sachs által rendezett zártkörű eseményen. Az OpenAI ChatGPT-je képes letenni a Google szenior szintű szoftvermérnöki vizsgáját, annak ellenére, hogy nem specializált modellről van szó.

„Öt év múlva nem lesz programozó”

– jósolta.

Jöjjenek hát a részletek a SaaS hirtelen haláláról!

A versenyelőny vagy „moat” elvesztése jelentős aggodalomra ad okot a SaaS-szektor szoftvercégei számára.

Warren Buffett hozta be a köztudatba a “gazdasági árok” (angolul moat) kifejezést, azokra a vállalkozásokra, akik képesek fenntartani versenyelőnyüket versenytársaikkal szemben, hogy megvédjék hosszú távú nyereségüket és részesedésüket. Csakúgy, mint egy középkori vár, a várárok arra szolgál, hogy megvédje az erődben tartózkodókat és vagyonukat a kívülállóktól.

Korábban ezek a vállalatok méretükre és erőforrásaikra támaszkodtak olyan összetett szoftveralkalmazások létrehozásában, amelyeket kisebb csapatok nem tudtak reprodukálni. Az olyan nagy nyelvi modellek megjelenésével azonban, mint a GPT-4, a kisebb csapatok immár felvehetik a versenyt a nagyobb vállalatokkal, ami potenciálisan a nagyobb vállalatok profitjának eltűnését eredményezheti – köszönhetően a versenynek.

A diszrupciós fenyegetés nemcsak a software 2.0 felől érkezik, ahol a mesterséges intelligencia segítségével írjuk a kódot, hanem a software 2.0-nál is újabb módszer irányából, ahol a mesterséges intelligencia maga a kód. Ez annyira új koncepció az iparágban, hogy még nincsen erre univerzálisan elfogadott kifejezése a szoftverfejlesztőknek. Néhányan elkezdték software 3.0-nak hívni ezt az újonnan felbukkant technológiát.

Software 2.0 a szoftverfejlesztés új megközelítése, amely mesterséges intelligenciát használ a szoftverrendszerek létrehozásához. Ennek eljövetelét Andrej Karpathy, a Tesla korábbi AI-főnöke, jövendölte meg még 2017-ben. Azóta ez előrejelzés beigazolódni látszik, mivel a guru a saját bevallása szerint a kódja több mint 40 százalékát már most a mesterséges intelligencia írja.

Software 3.0-ra jó példa lehet az új Bing. A Microsoft (MSFT) egyszerűen integrálta a GPT-4-et a keresőjébe, ami nemcsak relevánsabb linkeket tud kiadni, mint a Google, hanem ezeknek a linkeknek a tartalmát fel is dolgozza és frappánsan összefoglalja az olvasónak, hogy neki ne kelljen az idejét ezzel vesztegetni.

A Microsoft egy ideig Satya Nadella a cég ügyvezető igazgatója szerint “teljesen feladta, hogy egy jobb böngészőt készítsen a Googlenél”. Azonban a GPT-4 megjelenésével köddé vált a Google kompetitív előnye. „Meg fogjuk táncoltatni a Googlet!” – mondta a The Verge-nek adott interjújában Nadella.

A Google természetesen visszavághatna azzal, hogy a saját kereső motorjukba integrálnak egy hasonló mesterséges intelligenciát – hiszen van nekik, Bard névre keresztelték – ami egy kisebb bukás lett, de a “moatjukat” már elvesztették. Ez könnyen a profit drasztikus csökkenéséhez vezethet. „Mostantól a keresés [bruttó haszonkulcsa] örökre csökkenni fog” – hangzott el Nadellatól a Financial Timesnak adott interjújában.

A Google vezetői érzik az egyre forróbb talajt a lábuk alatt és vörös jelzést adtak ki, sőt még a cég két alapítója is újra munkába állt, így a kollégák is könnyebben tudják átérezni, hogyan tette a Bing a torkukra a kést.

Forrás: ARK Investment Management (Képernyőfelvétel)

Bár csak néhány százalékot vesztett eddig a Google a részesedéséből, érdemes észben tartani, hogy mindez két hónap alatt történt. A Google az élő példája, hogy mostantól még a világ egyik legjobb szoftver cégének a “moatja” is eltűnhet egy pillanat alatt. A piacra való belépési korlátok drasztikusan csökkennek, így a szoftver-monopóliumok elpárologhatnak.

Mit tartogat a jövő?

Emad Mostaque számításai szerint 100 millió NVIDIA A100 videókártya-órába telt a GPT-4-et “betanítani”, ami ezen a szinten elhanyagolható 20 millió dollárjába kerülhetett az OpenAI-nak. Csak összehasonlításképpen, a 2 autómegosztó cég a Lyft és az Uber (mellesleg részben SaaS-ok) alapításuk óta 43 milliárd dolláros kumulatív veszteséget termeltek.

Több piaci szereplő már előre retteg a SaaS szektorban a GPT-4 után érkező fejlettebb rendszerektől. A Morgan Stanley kutatása szerint  az OpenAI már 225 millió dollár értékű NVIDIA videókártyával “oktatja” a GPT-5-öt, ami egyértelműen jelzi, hogy valami igazán lenyűgözőt várnak ettől a modelltől ha ennyi pénzt voltak hajlandóak költeni rá.

Az Antropic, amit az OpenAI-ból kivált tudósok egy csoportja alapított, még ambiciózusabb terveket sző. A cégnek nemrégiben jött ki a Claude nevű asszisztense, bár intelligensebb, mint a ChatGPT, de a GPT-4 megjelenésével azonnal versenyhátrányba kerültek. A Google – a vörös riasztás részeként talán – azonnal beszállt 100 millió dollárral a cégbe. Az Anthropic tervei szerint 1,5 milliárd dollárt költ 2024-ig egy minden mai AI-rendszernél 10-szer intelligensebb LLM létrehozására.

Cathie Wood, az ARK Investment vezetője – bár a 2021-es veszteségei miatt sokan leírták a szakmában – továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy a fejlődés üteme nem fog lassulni az elkövetkezendő 5 évben, és 2028-ban újabb 4 nagyságrendbeli fejlődési mérföldkövet tudhatunk majd magunk mögött. (Az ábra logaritmikus.)

Forrás: ARK Investment Management (Képernyőfelvétel)

Tekintsünk vissza 4 nagyságrendet, hogy könnyebben el tudjuk képzelni előre, mit jelenthet 4 nagyságrend, íme Andrej Karpathy beszédes ábrája a témáról.

Végső gondolatok

Amennyiben a mesterséges intelligencia tartja az eddigi fejlődési ütemet, akkor rövid időn belül a SaaS-cégek jó részének tucatnyi új startuppal kell majd versenyezniük a változatlan méretű tortáért, és rengeteg elkényelmesedett szoftvercég arra fog ébredni, hogy az egyik napról a másikra megszűnt a “moatjuk” és az életben maradásért küzdenek.

A szoftver szektor – az eddigi néhol 75 százalékos haszonkulcsával – könnyen átalakulhat egy kiskereskedelmi szektorhoz hasonló 4-7 százalékos árréssel dolgozó iparággá.

Nem nehéz belátni, hogy a fent megfogalmazott véleményemnek mi az implikációja ezen részvények árfolyamára.

Véleményem szerint két éven belül a szoftver szektor profitabilitása töredékére eshet, ez pedig összeomló részvényárfolyamokhoz vezethet. Mindenki gondolja végig, vajon mely szoftvercégeket érintheti a cikkben felsorolt változás?

A cikk szerzője Markovics Áron


Posted

in

by

Tags: