A szegény ember NVIDIA-ja

„Ez a hajó már elment!” – keseregnek sokan az NVIDIA szárnyalása láttán, és a mai kor aranyásói az újabb rögöt próbálják kiásni, pedig lehet ott van a szemük előtt, csak nem látják. Európa harmadik legnagyobb vállalata, amiről a legtöbb ember nem is hallott, lehet akár a következő szupersztár a megkergült piacokon.

Miként 2021-ben a Tesla nagy menetelésének farvizén majd tízszeres növekedésre volt képes a lítium ára – hiszen ha sok elektromos autót adnak el, akkor sok lítium is kell hozzá logikusan, úgy az NVIDIA-ralinak is lehetnek ehhez hasonló melléktermékei. Akkumulátorhoz lítium, videókártyához pedig gyártósor kell, és ezt egy cég gyártja az egész világon; a 270 milliárd euró körüli piaci értékű, holland székhelyű ASML óriáscég. Jelenleg ez az egyetlen cég, amely képes chipgyártó berendezéseket készíteni, ennél jobb Warren Buffet-i várárok pedig 2023-ban talán nincs is. Megkerülhetetlenségüket mi sem bizonyítja jobban mintsem, hogy amerikai nyomásra, leállították a kínai exportot, így a kínaiak komoly bajba kerülhettek a chipgyártás területén.

Mégis mit kell tudni róluk?

Ha Eindhoven, akkor Phillips – vágja rá reflexszerűen mindenki, pedig a város ura már nem ez a jól ismert ipari konglomerátum, hanem az ASML. A cég piaci kapitalizációja meghaladja az összes többi holland tőzsdei cégét, ezzel olyan gigászokat előz, mint a Heineken és az Airbus. Ennek ellenére a cégnek szinte elhanyagolható mértékű márkaismertsége van – ezt indokolja, hogy nem b2c, hanem b2b értékesítésre fókuszál.

A 37 éves, több mint 31 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalat a legfejlettebb chipgyártó-berendezések előállítására képes.

Forrás: ASML

Ezek a gépek (amelyek egyenként körülbelül 140 millió dollárba kerülnek) egy hajszálnál körülbelül tízezerszer vékonyabb fénysugarat irányítanak a „fotorezisztens” vegyszerekkel kezelt szilíciumlapkákra.

Ezt a folyamatot, amely a mai világban mindennél fontosabb tranzisztorok kialakulásához vezet, litográfiának nevezik. Magukat a gépeket extrém ultraibolya litográfiai gépeknek vagy EUV-gépeknek nevezik.

tranzisztorok a modern elektronika alapvető építőkövei, lehetővé teszik a matematikai műveletek elvégzését. Ezek a tranzisztorok teszik lehetővé, hogy a kedves olvasó most ezt a cikket tudja olvasni. Általánosságban elmondható, hogy minél több tranzisztor fér bele egy chipbe, annál erősebb lesz az a chip.

Nem minden ASML által készített litográfiai rendszer rendelkezik EUV-képességekkel. Az EUV a cég legújabb technológiája, amelyet csak néhány éve vezetett be és kezdett gyártani nagy volumenben. A DUV (mély ultraibolya) még mindig az ipar igáslova, és adja az elkészült gépek javát.

Az ASML-legyártás után azonnal szállítja az EUV-gépeket a chipgyártó óriásnak: a tajvani TSMC-nek, a koreai Samsungnak és az Intelnek.

Minden gép több mint tízezer alkatrészt tartalmaz, és 40 konténer vagy négy jumbo jet szükséges a szállításukhoz. Tavaly az ASML a pénzügyi adatai szerint mindössze 31-et adott el a hatalmas berendezés EUV változatából.

Amit senki más nem tud

A chipgyártók a lehető legszűkebb hullámhosszú fényt akarják használni a litográfiában, hogy minden egyes szilíciumdarabra több tranzisztort tudjanak elhelyezni. A DUV-gépek egy nagyságrenddel kevesebb tranzisztort tud elhelyezni egy chipen az EUV-hez képes, ezért ezeket ma már nem használják a HPC- (High Performance Chip) chipek elkészítéséhez.

“Mivel senki más nem tud tömeggyártásra alkalmas EUV-gépeket gyártani, az ASML monopóliummal rendelkezik a szegmensben, és semmi jele annak, hogy valaki felzárkózik”

– mondta Peter Hanbury, a Bain & Co félvezető elemzője a CNBC-nek, hozzátéve: “Minden 5 nanométeres vagy annál kisebb chip valószínűleg nagyon hosszú ideig, nagymértékben az ASML-berendezésekre fog támaszkodni.”

A félvezetőpiaci elemzők úgy vélik, hogy körülbelül egy évtizedbe és több milliárd dollárnyi befektetésbe kerülne, hogy egy másik cég olyan szintre kerüljön, hogy versenyhelyzetbe hozza az ASML-t.

Kvázi monopol helyzetéből adódó árazási erejét ki is használja a cég és 52 százalékos bruttó haszonkulccsal dolgozik, és semmi nem utal arra, hogy a marzsot veszély fenyegetné, sőt úgy tűnik még tér is van a növelésére.

Kilátások

Az ASML nettó nyeresége háromszorosára, 1,96 milliárd euróra nőtt, bevétele pedig 91 százalékos növekedéssel 6,74 milliárd eurós ugrott 2022 első negyedévéhez képest. Ahhoz, hogy ezt kontextusba helyezzük, az NVIDIA-nak mind a bevétele (13 százalék) mind a non-GAAP profitja (16 százalék) esett 2022 első negyedévéhez képest, mivel a videójátékokhoz kevesebb kártyát vásároltak. A ralit az előrejelzés hozta, ami az AI miatti megrendelések brutális megugrását vetítette előre.

Az ASML már eddig is nehezen tudta kielégíteni a keresletet, de az AI-hajtotta chipőrület beindulásával a TSMC, a Samsung és az Intel milliárdos értékben rendelik a cég gépeit.

“Az összkereslet még mindig meghaladja az idei kapacitásunkat, és jelenleg több mint 38,9 milliárd eurós (megrendelési) lemaradásunk van”

– fejtette ki Peter Wennink vezérigazgató közleményében.

Az ASML több mint 25 százalékos növekedést prognosztizált 2023-ban, annak ellenére, hogy a Kínába irányuló exportokat betiltotta az EUV-gépekre a Biden-kormány, ezzel elvágva a céget az eddig második legnagyobb piacától.

ASML-részvényárfolyam
Forrás: Yahoo Finance (Képernyőfelvétel)

A cég ennek ellenére mindössze “csekély” 45 százalékos növekedést tudhat maga mögött az év kezdete óta, ami eltörpül a cég termékeire építkező NVIDIA 160 százalékos szárnyalásához képest.

Ha közelebbről vizsgáljuk a cégek pénzügyeit és növekedési kilátásait, könnyen arra a belátásra juthatunk, hogy ennek fordítva kellett volna történnie.

Az NVIDIA-nak több versenytársa is van, a Google és a Cerebras és egyéb cégek képében, akik a saját specializált chipjeiket használják.

Ezeknek a cégeknek sokszor jobb “szilikonjaik” vannak, azonban a termelés felfuttatásával és kisebb software “problémákkal” küszködnek. Az NVIDIA egyetlen “moatja” véleményem szerint, hogy a cég már megoldotta ezt a problémát.

Hogy mi is ez a szoftvere probléma, arról bővebben a következő cikkemben tervezek írni.

A Google egyéni chipjei, nemrég kerültek a rivalda fénybe amikor a Google bejelentette, hogy a 4. generációs TPU-juk erősebb, mint az NVIDIA éllovasa az A100-as GPU-ja.

A cég mindezek ellenére nem árulja a chipjeit, mivel nem győz eleget gyártani belőlük saját magának sem.

A TPU v4
Forrás: Twitter

A Cerebras megközelítése egyedi. A cég ahelyett, hogy felvágná a szilícium lapkát,amiről a cikk elején beszéltünk, érintetlenül hagyja és az egész egy számítógépként funkcionál. Chipje a Wafer-Scale Engine (WSE), a cég állításai szerint minden paraméterében ezerszer jobb, mint az NVIDIA A100-asa.

Forrás: Cerebras

Ezzel szemben az ASML-nek több mint 10 éve tartó töretlen monopóliuma van és ez megingathatatlannak tűnik a közeljövőben.

Az NVIDIA felülteljesítése nagy valószínűséggel az NVIDIA vezetőinek köszönhető, akik a 2020-21-es “gamereknek videókártyát gyártó” céget a trend forduló óta rebrandelték egy “AI” cégre a ChatGPT sikerén felbuzdulva. Ezt a változást nem győzték hangsúlyozni és a legutóbbi earnings calljukban több mint 29-szer mondták ki az AI szót.

Az ASML managementje ezzel szemben nem nyomta ennyire “agresszívan” a rebrandinget.

Érdemes lehet watchlist-re venni a részvényt, és akár az is könnyen előfordulhat, hogy a FOMO-zó kisbefektetők ezt a részvényt fogják megtalálni.

A bejegyzés szerzője Markovics Áron.


Posted

in

by

Tags: