A gyógyszer, ami kamatot mozgat

A Novo Nordiskot eddig főként a cukorbetegségben szenvedő emberek, illetve a profi befektetők ismerték. A cég neve azonban nemrég bekerült a mainstream médiába is, miután a gyógyszergyártó két terméke óriási népszerűségre tett szert a fogyni vágyók körében.

A Nordiskot száz évvel ezelőtt a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógykészítmények gyártására hozták létre. 1989-ben egyesült a Novo nevű, hasonló profilú céggel, és a cukorbetegség népbetegséggé válásával párhuzamosan végig szépen növekedett, mígnem idén egyenesen űrsebességre kapcsolt. A növekedési nagyságrend érzékeltetéséül egy tényadat: a tavalyi dán gazdasági növekedés több mint kétharmada a cég erős teljesítményével magyarázható.

Az ok az Ozempic és a Wegovy, a Novo Nordisk által gyártott két, cukorbetegséget kezelő gyógyszer, melyek mellékhatása a szignifikáns súlyvesztés.

Fotó: Shutterstock

Ozempic és a Wegovy

Az Ozempic-et és a Wegovy-t hetente egyszer a combunkba vagy a karunkba kell injekciózni. A gyógyszerben található szemaglutid szabályozza az inzulinunkat. A szemaglutid emellett a glukagonszerű peptid-1(GLP-1) nevű hormont is imitálja, amit – normál esetben – a beleinkben termelünk, és ez felelős az étvágyunk korlátozásáért úgy, hogy jelzi testünknek a jóllakottság érzését, valamint arra ösztönzi gyomrunkat, hogy lassabban ürüljön ki.

A gyógyszer hatásmechanizmusának köszönhetően a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő emberek nemcsak inzulinszintjeiket normalizálták a klinikai tesztek alatt, hanem mellékhatásként súlyuk több mint 20 százalékát is leadták.

Nem sokkal azután, hogy az FDA jóváhagyta az Ozempic-et 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára, a Wegovy-t túlsúlyos felnőttek általi használata is zöld utat kapott. Az engedélyezés, akkora kereslet indukált, hogy egyesek helyettesítő termékként az Ozempichez fordultak, amikor nem volt elérhető a Wegovy.

A gyógyszer egy átlag amerikai számára meglehetősen drága – egészségügyi biztosítás nélkül –, hiszen listaára több mint 1300 dollár a 28 napos adagra vetítve és azok az emberek, akik nem felelnek meg az FDA cukorbetegségi kritériumainak, azok nem is vásárolhatják meg a gyógyszert a biztosítójukon keresztül.

A Novo Nordisk jelenleg még monopóliummal rendelkezik a piacon (afféle Buffett-féle moat), de hírek szerint az Ely Lili-vel kezdhet háborúba, akik hasonló gyógyszerek harmadik fázisú tesztelést végzik, a Wegovyt is meghaladó sikerekkel. A cég gyógyszerei ugyanúgy GLP-1 hormont tartalmaznak, mint az Ozempic.

Az amerikai gyógyszergyár március óta 232 milliárd dollárral növelte piaci kapitalizációját a biztató hírekre.

Novo Nordisk, a dán zászlóshajó

A cég sikere egyben Dánia sikere is; a 2023-as 1,1 százalékos GDP-növekedés mínusz 0,9 százalék lenne a fenti történet nélkül. Tehát a gyógyszeripar majdnem 2 százalékkal járult hozzá az ország gazdasági növekedéséhez.

Forrás: Apricitas Economics

Az elmúlt hetekben a Novo Nordisk piaci értéke meghaladta a dán gazdaság méretét – zárójelben; el tudjuk képzelni, hogy a Richter értéke egyszer túlszárnyalja a magyar GDP-t? – sőt, pár hete átvette az uralmat piaci kapitalizáció terén Európában, az éveken át vezető, luxustermékeket gyártó LVMH-t előzve könnyedén.

A chartot nézve leginkább a 2020-21-es Tesla árfolyamgörbéje juthat eszünkbe.

A részvény egy év alatt majdnem 80 százalékot ralizott
Forrás: Yahoo Finance (Képernyőfelvétel)

A vállalat olyan nagy árnyékot vet, hogy a dán közgazdászok most azon vitatkoznak, hogy az országnak újabb gazdasági statisztikákat kellene-e közzétennie, amelyek figyelmen kívül hagyják a Novo Nordisk vállalatot, hogy lássák a mögöttes gazdasági alapfolyamatokat.

Forrás: Apricitas Economics

A kevesebb mint hatmillió lakosú Dánia számára nem idegen a globálisan jelentős, világformáló cégek jelenléte, mint például a Lego és a Maersk (a hajós áruszállítás piacvezetője), de a Novo Nordisk hatása a gazdasági statisztikákra egyedülálló – mondják a közgazdászok.

A Novo Nordisk nyeresége 45 százalékkal, 39 milliárd dán koronára (mintegy 5,7 milliárd dollárra) nőtt az év első felében.

Izgalmas, hogy az Ozempic már annyira sikeres, hogy a vállalat nehezen tud lépést tartani a kereslettel, és korlátozza a készletek értékesítését az Egyesült Államokban, hogy a cukorbetegek biztosan hozzá juthassanak.

Szinte az egész dán gyógyszeripar teljes kapacitáson pörög
Forrás: Apricitas Economics

Könnyen kijelenthető, hogy messze még a növekedés vége, hiszen rengeteg potenciális vásárolja lehet a készítménynek… A Centers for Disease Control and Prevention szerint több mint 100 millió amerikai felnőtt elhízott, mind lehetséges Ozempic/Wegovy-fogyasztó.

Dánia, az új Hollandia

A közgazdászok szerint az amerikai extrém kereslet a gyógyszer iránt Dánia devizájára is kihatással lesz – hasonlóan a “holland betegséghez”. Röviden:amikor Hollandiában az 1970-es években hatalmas gázmezőket találtak és az ország hirtelen jelentős gázexportőrré vált, a gulden annyira megerősödött, hogy az tönkretette a többi versenyképes hollandiai szektort is. A dánoknak erre is figyelniük kell…

„A Novo Nordisk tulajdonosi struktúrája okán szükséges nyereségük dán koronára történő átváltása (mivel DKK-ban fizetik az osztalékot  a szerző), és ez akkora mennyiség, hogy szemmel látható nyomás nehezedik a dán koronára” – mondta a New York Timesnak Jens Naervig Pedersen a Danske Banktól. Dánia továbbra is próbálja az euróhoz fixált árfolyamon, 7.46/1 szinten tartani a koronát, így amikor a dán pénz felértékelődik, a jegybanknak válaszolnia kell – tette hozzá.

A jegybank aktívan kereskedik a nemzeti valutával, hogy dollárt és eurót vegyen a dán korona árfolyamának stabilan tartásához. E tranzakciók miatt a jegybank növelte a különbséget Dánia és az Európai Központi Bank kamatai között. Az, hogy a dán kamatot valamivel alacsonyabban tartják az euróövezeti kamatnál – jelenleg 0,4 százalékpont a különbség –, a dán jegybank reményei szerint el fogja venni a külföldi befektetők kedvét a korona tartásától.

Konklúzió

A gyógyszert, jelenlegi tudásunk szerint, egy életen át szedni kell. Fő alkotóelemének, a GLP Hormonnak különböző variációi mind hosszú évekre lelettek szabadalmaztatva a Novo Nordisk és Ely Lily által. A potenciális vásárlók száma meghaladja az egymilliárd főt. Mindezt megkoronázzák a magas gyógyszerimportálási költségek, amelyek segítségével a cégek diszkriminatív árazáson keresztül az utolsó csepp profitot is képesek lesznek kifacsarni a vásárlókból.

Tehát nem túlzás kijelenteni, hogy a Viagránál is nagyobb pénzügyi dobás jelenthet a súlycsökkentő gyógyszerek GLP-1 alapú családja mindkét cég számára.

A cikk szerzője Markovics Áron


Posted

in

by

Tags: